Czy pracownicy muszą zapłacić podatek od posiłków udostępnianych w formie ogólnodostępnego bufetu?
![jedzenie, pracownik, benefity żywieniowe, praca, składki, podatek, księgowanie](https://webp-konwerter.infor.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9nLmluZm9yLnBsL3AvX2ZpbGVzLz/M3Nzk2MDAwL2plZHplbmllLXByYWNvd25pay1iZW5lZml0/eS16eXdpZW5pb3dlLXByYWNhLXNrbGFka2ktcG9kYXRlay/1rc2llZ293YW5pZS0zNzc5NTc3Ni5qcGciLCJ3Ijo3NzF9.jpg)
REKLAMA
REKLAMA
Szwedzki stół dla pracowników
Oddział zagranicznego przedsiębiorcy, będący płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych, zorganizował dla swoich pracowników szwedzki stół/ogólnodostępny bufet. Posiłki są nieodpłatne dla pracowników i finansowane w całości z własnych środków oddziału na podstawie faktur VAT wystawianych przez zewnętrznego dostawcę. Wnioskodawca zapytał, czy w związku z nieodpłatnym udostępnianiem posiłków dla pracowników powstaje po ich stronie przychód ze stosunku pracy, podlegający podatkowi dochodowemu.
REKLAMA
Wnioskodawca twierdzi, że świadczenie polegające na nieodpłatnym udostępnianiu posiłków dla pracowników w formie ogólnodostępnego bufetu nie stanowi dla nich przychodu podlegającego podatkowi dochodowemu od osób fizycznych. W związku z tym, na wnioskodawcy nie ciążą obowiązki płatnika z tego tytułu.
Korzyść musi być przypisana indywidualnemu odbiorcy
REKLAMA
Dyrektor KIS zgodził się ze stanowiskiem wnioskodawcy. Nieodpłatne świadczenia mogą być traktowane jako przychód pracownika w świetle ustawy PIT, gdy spełniają następujące kryteria: zostały spełnione za zgodą pracownika, zostały spełnione w jego interesie (a nie w interesie pracodawcy) i przyniosły mu korzyść w postaci powiększenia aktywów lub uniknięcia wydatku, który musiałby ponieść, a korzyść ta jest wymierna i przypisana indywidualnemu pracownikowi.
W przypadku opisanego stanu faktycznego nieodpłatne świadczenie spełnia jedynie dwa z tych trzech warunków. Jest ono spełnione za zgodą pracownika i w pełni dobrowolnie, w jego interesie i przynosi mu korzyść w postaci uniknięcia wydatku, który musiałby ponieść. Jednocześnie wnioskodawca przy zachowaniu należytej staranności nie jest w stanie określić odbiorców świadczenia i osiąganej przez nich korzyści (trzeci warunek). Oznacza to, że skorzystanie przez pracowników z posiłków udostępnionych w bufecie/w ramach szwedzkiego stołu nie pociąga za sobą powstania przychodu podatkowego po stronie pracowników. Wobec tego na wnioskodawcy nie ciążą obowiązki płatnika z tego tytułu.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.