REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Fundacja rodzinna

Fundacja rodzinna a złoto inwestycyjne: CIT, VAT i interpretacja KIS

Fundacja rodzinna jest w polskim prawie osobą prawną utworzoną w celu gromadzenia mienia, zarządzania nim w interesie beneficjentów oraz spełniania na ich rzecz świadczeń (art. 2 ust. 1 ustawy z 26 stycznia 2023 r. o fundacji rodzinnej, Dz.U. z 2023 r. poz. 326). Nabycie złota fizycznego rodzi w tym kontekście pytania o jego dopuszczalność, o podatek od towarów i usług (VAT), o podatek dochodowy od osób prawnych (CIT) oraz o dokumentację wymaganą przy zakupie. Tekst opisuje ramy prawne tych zagadnień i nie ocenia celowości takiego nabycia.

Czy wniesienie darowizny na rzecz fundacji rodzinnej generuje dla spółki przychód podlegający opodatkowaniu?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że wniesienie darowizny na rzecz fundacji rodzinnej nie generuje dla spółki przychodu podlegającego opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (CIT).

Czy osiągane przez fundację rodzinną przychody z tytułu odsetek od lokat terminowych są zwolnione z CIT?

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wydał interpretację, w której potwierdził, że osiągane przez fundację rodzinną przychody z tytułu odsetek od lokat terminowych są zwolnione z podatku dochodowego od osób prawnych (CIT) na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 25 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

Czy sprzedaż przez fundację rodzinną udziałów w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością jest zwolniona z opodatkowania CIT?

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wydał interpretację, w której potwierdził, że przychód fundacji rodzinnej ze sprzedaży udziałów w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością nie będzie podlegał opodatkowaniu CIT, ponieważ będzie zwolniony z tego podatku na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 25 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

REKLAMA

Czy przychody fundacji z tytułu otrzymania majątku likwidacyjnego spółek zagranicznych podlegają zwolnieniu z CIT?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) potwierdziła, że fundacja rodzinna w zakresie przychodu z tytułu otrzymania majątku likwidacyjnego spółek zagranicznych będzie korzystała ze zwolnienia na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 25 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

Czy wniesienie przedsiębiorstwa do fundacji rodzinnej podlega wyłączeniu z opodatkowania VAT?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) wydała interpretację indywidualną, w której potwierdziła, że wniesienie do fundacji rodzinnej przedmiotu transakcji, tj. przedsiębiorstwa stanowić będzie czynność wyłączoną z opodatkowania podatkiem VAT na podstawie art. 6 pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług.

Czy przychody fundacji rodzinnej z tytułu otrzymania majątku likwidacyjnego spółek podlegają zwolnieniu z opodatkowania CIT?

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że fundacja rodzinna w zakresie przychodu z tytułu otrzymania majątku likwidacyjnego polskich spółek kapitałowych oraz spółek zagranicznych, będących odpowiednikami polskich spółek kapitałowych, będzie korzystała ze zwolnienia podatkowego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 25 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

REKLAMA

REKLAMA