Czy wydatki na catering dla pracowników stanowią koszty uzyskania przychodów?
REKLAMA
REKLAMA
Zakup usług cateringowych dla pracowników a koszty uzyskania przychodów
Wnioskodawca, czyli firma A, jest spółką zajmującą się produkcją szkła gospodarczego. Spółka ta ma siedzibę w Polsce i podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. W celu poprawienia warunków pracy oraz motywacji pracowników spółka wprowadziła program benefitów, w ramach którego oferuje pracownikom usługi cateringowe. Pracownicy mogą zamawiać posiłki, które są dostarczane bezpośrednio do siedziby firmy i opłacane przez nią. Spółka finansuje te posiłki w kwocie 8 zł dziennie na każdego pracownika. Program ten jest dobrowolny, a pracownik, który chce skorzystać z dofinansowania, musi wypełnić odpowiednią deklarację. Istnieje też ustalony limit na miesięczne wydatki na posiłki w wysokości 300 zł. Jeśli pracownik przekroczy ten limit, musi opłacić nadwyżkę. Spółka finansuje te wydatki ze swoich środków obrotowych. Jeśli pracownik zdecyduje się zrezygnować z posiłku finansowanego przez firmę, nie przysługuje mu żaden ekwiwalent ani rekompensata. Firma była zdania, że wydatki na posiłki opisane w stanie faktycznym stanowią koszty uzyskania przychodów.
REKLAMA
W celu utwierdzenia się w przekonaniu spółka zwróciła się do organu podatkowego z pytaniem, czy koszty zakupu usług cateringowych dla pracowników będą stanowiły dla firmy koszty uzyskania przychodów.
Wydatki na catering mogą stanowić koszty uzyskania przychodów
Dyrektor KIS uznał stanowisko spółki za prawidłowe, wydatki na catering dla pracowników mogą stanowić koszty uzyskania przychodów dla firmy.
REKLAMA
Organ podatkowy wskazał, że zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów ze źródła przychodów lub w celu zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 16 ust. 1 ww. ustawy. Oznacza to, że wszystkie wydatki związane z działalnością gospodarczą, po wyłączeniu tych wymienionych w ustawie, są kosztami uzyskania przychodów, o ile pozostają w związku przyczynowo-skutkowym z osiąganymi przychodami. KIS zauważyła, że w przypadku spółki, wydatki na catering dla pracowników są kosztami poniesionymi w celu poprawy warunków pracy, motywacji pracowników oraz efektywności pracy. Organ podatkowy podkreślił, że te wydatki są związane z osiąganymi przychodami firmy, ponieważ zwiększenie motywacji pracowników i poprawa warunków pracy mogą wpłynąć na wydajność pracy i w konsekwencji na generowanie przychodów.
"Należy więc stwierdzić, że ponoszone przez Spółkę wydatki dotyczące nabycia usług cateringowych z przeznaczeniem dla pracowników, są przejawem starań Spółki o poprawę warunków i atmosfery pracy a w konsekwencji zwiększania wydajności pracy z przełożeniem na uzyskiwane przez Spółkę przychody. Nie są to również wydatki wyłączone z kosztów podatkowych na podstawie cytowanych przepisów art. 16 ust. 1 pkt 45 i 28 updop, gdyż, jak wskazuje Spółka w treści wniosku, wydatki te będą finansowane ze środków obrotowych, a także nie można ich uznać za koszty reprezentacji, gdyż przy ocenie wydatków pod kątem ich reprezentacyjnego charakteru należy mieć na względzie ich cel, który musi polegać na wykreowaniu pozytywnego obrazu podatnika jako celu wyłącznego bądź dominującego, co w omawianej sytuacji nie ma miejsca. Reasumując, stwierdzić należy, że wskazane we wniosku wydatki poniesione na rzecz pracowników, mogą stanowić koszty podatkowe pod warunkiem należytego ich udokumentowania" - podsumował organ.
Zobacz także: Catering
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
REKLAMA