Czy posiłki spożywane przez pracowników restauracji powinny być uznane za przychód ze stosunku pracy?
REKLAMA
REKLAMA
Posiłki pracowników, a przychód
Wnioskodawcą jest przedsiębiorca, który prowadzi działalność gastronomiczną. Przedsiębiorca umożliwia wszystkim pracownikom skorzystanie z posiłku, jednak nie prowadzi rejestru osób korzystających z jedzenia. Nie jest przypisane konkretne danie do konkretnego pracownika, a pracownicy nie są zobowiązani do zgłoszenia swojej chęci lub braku chęci korzystania z posiłku. Przedsiębiorca nie uzyskuje żadnych korzyści biznesowych ani dodatkowych dochodów z udostępniania posiłków pracownikom. Posiłki finansowane są ze sprzedaży dla innych klientów, a możliwość skorzystania z posiłku nie ma związku z czasem pracy ani nie jest związana z pracą w godzinach nadliczbowych.
Treść jest dostępna bezpłatnie,
wystarczy zarejestrować się w serwisie
Załóż konto aby otrzymać dostęp do pełnej bazy artykułów oraz wszystkich narzędzi
Posiadasz już konto? Zaloguj się.REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.