Czy posiłki spożywane przez pracowników restauracji powinny być uznane za przychód ze stosunku pracy?

REKLAMA
REKLAMA
Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) stwierdziła, że udostępnienie pracownikom posiłków nie będzie stanowiło dla pracowników przychodu z tytułu nieodpłatnych świadczeń, ponieważ pracodawca nie jest w stanie jednoznacznie zindywidualizować korzyści i wartości dla każdego pracownika.
Posiłki pracowników, a przychód
Wnioskodawcą jest przedsiębiorca, który prowadzi działalność gastronomiczną. Przedsiębiorca umożliwia wszystkim pracownikom skorzystanie z posiłku, jednak nie prowadzi rejestru osób korzystających z jedzenia. Nie jest przypisane konkretne danie do konkretnego pracownika, a pracownicy nie są zobowiązani do zgłoszenia swojej chęci lub braku chęci korzystania z posiłku. Przedsiębiorca nie uzyskuje żadnych korzyści biznesowych ani dodatkowych dochodów z udostępniania posiłków pracownikom. Posiłki finansowane są ze sprzedaży dla innych klientów, a możliwość skorzystania z posiłku nie ma związku z czasem pracy ani nie jest związana z pracą w godzinach nadliczbowych.
Treść jest dostępna bezpłatnie,
wystarczy zarejestrować się w serwisie
Załóż konto aby otrzymać dostęp do pełnej bazy artykułów oraz wszystkich narzędzi
Posiadasz już konto? Zaloguj się.REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
REKLAMA