Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że owoce winogron pochodzące z własnej uprawy rolnika, które są używane do produkcji wina, nie mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów.
Owoce winogron stosowane do produkcji wina jako koszty uzyskania przychodów
Rolnik, który zwrócił się do KIS z wnioskiem o wydanie interpretacji podatkowej posiadał gospodarstwo rolne, w którym uprawiał winorośle i prowadził produkcję wina wykorzystując wyłącznie owoce z własnej winnicy. Cała produkcja nie przekraczała 100 hektolitrów wina rocznie.
Wnioskodawca chciał się dowiedzieć, czy owoce winogron przekazywane do produkcji wina mogą być traktowane jako koszty uzyskania przychodów. W jego ocenie owoce powinny być wyceniane według cen rynkowych i zaliczane do kosztów uzyskania przychodów.
Stanowisko organu podatkowego
W odpowiedzi na postawione pytanie, Krajowa Informacja Skarbowa wyjaśniła, że w związku z tym, że wnioskodawca prowadzi działalność rolniczą w zakresie uprawy winorośli, to wytworzone produkty roślinne, jakimi są owoce winogron, mają związek z działalnością rolniczą. Działalność rolnicza, nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W związku z tym, że działalność rolnicza jest wyłączona spod przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, to również koszty związane z prowadzeniem działalności rolniczej nie mogą być uznane za koszty podatkowe.
"Fakt, że zużywa Pan do produkcji wina winogrona pochodzące z własnych upraw, nie powoduje automatycznie, że wyprodukowane owoce winogron mogą być zaliczone do podatkowych kosztów uzyskania przychodów z „innych źródeł”, dotyczą one bowiem stricte działalności rolniczej." - podsumował organ.