Czy owoce winogron z własnej uprawy stosowane do produkcji wina mogą stanowić koszty uzyskania przychodów?
REKLAMA
REKLAMA
Owoce winogron stosowane do produkcji wina jako koszty uzyskania przychodów
Rolnik, który zwrócił się do KIS z wnioskiem o wydanie interpretacji podatkowej posiadał gospodarstwo rolne, w którym uprawiał winorośle i prowadził produkcję wina wykorzystując wyłącznie owoce z własnej winnicy. Cała produkcja nie przekraczała 100 hektolitrów wina rocznie.
REKLAMA
Wnioskodawca chciał się dowiedzieć, czy owoce winogron przekazywane do produkcji wina mogą być traktowane jako koszty uzyskania przychodów. W jego ocenie owoce powinny być wyceniane według cen rynkowych i zaliczane do kosztów uzyskania przychodów.
Stanowisko organu podatkowego
REKLAMA
W odpowiedzi na postawione pytanie, Krajowa Informacja Skarbowa wyjaśniła, że w związku z tym, że wnioskodawca prowadzi działalność rolniczą w zakresie uprawy winorośli, to wytworzone produkty roślinne, jakimi są owoce winogron, mają związek z działalnością rolniczą. Działalność rolnicza, nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W związku z tym, że działalność rolnicza jest wyłączona spod przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, to również koszty związane z prowadzeniem działalności rolniczej nie mogą być uznane za koszty podatkowe.
"Fakt, że zużywa Pan do produkcji wina winogrona pochodzące z własnych upraw, nie powoduje automatycznie, że wyprodukowane owoce winogron mogą być zaliczone do podatkowych kosztów uzyskania przychodów z „innych źródeł”, dotyczą one bowiem stricte działalności rolniczej." - podsumował organ.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.