REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Prawo do lokalu

Czy darowizna mieszkania dla obywatela Ukrainy zamieszkałego w Polsce jest zwolniona z podatku od spadków i darowizn?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że darowizna mieszkania na rzecz obywatelki Ukrainy zamieszkałej w Polsce, przenosząca całość spółdzielczego prawa do lokalu z majątku wspólnego małżonków na jej majątek osobisty, jest zwolniona z podatku od spadków i darowizn.

Czy nabyty udział w spółdzielczym lokalu własnościowym podlega opodatkowaniu PIT?

Dyrektor KIS potwierdził, że opodatkowaniu PIT podlega jedynie udział nabyty na mocy umowy zniesienia współwłasności, nie zaś mocą darowizny. Dodatkowo, spłata dokonana na rzecz brata stanowi koszt uzyskania przychodu.

Czy ustanowienie odrębnej własności lokalu i przeniesienie jego własności będzie opodatkowane PCC?

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wydał interpretację, w której wyjaśnił, że zawarcie w trybie art. 11 ust. 2 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych, umowy ustanowienia odrębnej własności lokalu i przeniesienia jego własności nie podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych.

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA