REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Usługi gastronomiczne

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Jaką stawką ryczałtu opodatkowane są usługi przygotowywania i sprzedaży posiłków oraz napojów?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) potwierdziła, że usługi przygotowywania i sprzedaży posiłków oraz napojów mogą być opodatkowane różnymi stawkami ryczałtu pod warunkiem prowadzenia odpowiedniej ewidencji. Stawka 3% dotyczy posiłków i napojów o zawartości alkoholu poniżej 1,5%, natomiast 8,5% stosuje się do napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.

Czy sprzedaż kawy i herbaty w sali zabaw wymaga kasy fiskalnej?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że sprzedaż kawy i herbaty w sali zabaw dla dzieci, jako usługi związane z wyżywieniem w stacjonarnej placówce gastronomicznej, wymaga posiadania kasy fiskalnej, niezależnie od obrotu.

Czy opłata za stołówkę zakładową to koszt uzyskania przychodów dla spółki?

Według Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wydatki związane z opłatą operatorską zostały uznane za koszty uzyskania przychodów, ponieważ przyczyniły się do poprawy atmosfery pracy i zwiększenia efektywności pracowników, co ma wpływ na osiągnięcie większych przychodów przez spółkę.

Czy sprzedawane napoje i przekąski w barze wymagają korzystania z kasy fiskalnej online?

Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że sprzedaż napojów i słonych przekąsek, kwalifikuje się jako usługi gastronomiczne, co wymaga korzystania z kasy fiskalnej online, niezależnie od braku ciepłych posiłków w ofercie.

REKLAMA

Czy kucharz, który świadczy usługi gastronomiczne, może opodatkować swoje przychody według stawki 3% ryczałtu?

Dyrektor KIS potwierdził, że kucharz, który wykonuje działalność gospodarczą, polegającą na przygotowywaniu posiłków na rzecz Zleceniodawcy, korzystając z produktów oraz narzędzi zapewnianych przez Zleceniodawcę, słusznie stosuje stawkę 3% ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 2 oraz art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a Ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

REKLAMA

REKLAMA